What can I do to prevent this in the future?

Bila anda ingin mohon kerja pastinya anda perlu contoh cover letter mohon kerja letter dan juga ada cover letter mohon kerja tidak tahu apa itu cover letter? Secara lazimnya, kita selalu dengar resume tetapi jarang sekali dengar cover letter.

Berikut dikongsikan adalah contoh cover letter yang lengkap dalam bahasa Melayu. Untuk pengetahuan, Cover Letter CV kebiasaannya diguna bersama resume dimana ada sesetengah organisasi atau agensi okpapaua.000webhostapp.com yang mahukan ianya dihantar sekali.

Post navigation

Jika bakal majikan tidak menyuruh sertakan CV, disyorkan lebih baik anda berikan sekali dengan resume. Ia menampakkan anda lebih profesional dan bersungguh-sungguh untuk dapatkan pekerjaan tersebut. Tips atau Format Menulis Cover Letter Cover Letter boleh dikatakan sebagai surat rasmi cover letter mohon kerja menyatakan hasrat dan tujuan untuk memohon kerja di sesebuah organisasi.

Oleh itu, pastikan kandungan cover letter mohon kerja letter yang dihantar mestilah menepati hasrat dan dapat memikat hati majikan. Contoh isi kandungan penting yang perlu ada dalam Cover Letter adalah seperti berikut: Ia mestilah mempunyai maklumat penting anda seperti iaitu nama, alamat, email dan nombor telefon.

Contoh Cover Letter Bahasa Melayu Memohon Kerja

Tujuan utama adanya kepala surat untuk memudahkan pengurusan mencari nama anda atau menghubungi jika ada sebarang makluman tentang permohonan. Tajuk Pengenalan Perkara cover letter mohon kerja penting selain adanya kepala surat dan tarikh adalah tajuk pengenalan.

Oleh kerana orang akan membaca surat terlebih dahulu membaca dari siapa dan tajuknya. Pastikan ia ditulis dengan jelas, ringkas dan padat serta perlu BOLD tajuk tersebut untuk menampakkan jelas.

One Reply to “Contoh Cover Letter Email Hantar Resume Kerja”

Isi Kandungan 1 Untuk perenggan isi kandungan pertama anda perlu membuat sedikit penceritaan tentang latar belakang anda. Tuliskan perkara yang penting misalnya pendidikan dan pencapaian akademik.

  • Saya anggap mereka yang menghantar e-mail seperti ini hanya nak tunjuk betapa mahalnya handphone mereka, bukan betul-betul nak memohon kerja.
  • Jika terdapat 12 syarikat yang anda berkenan untuk memohon kerja, maka anda harus menghantar 12 e-mail kepada syarikat-syarikat tersebut.
  • Anda tidak perlu menggunakan masa yang lama untuk menulis cover letter ini sebaiknya gunakan masa yang lama untuk menulis resume anda.
  • Sudahlah kerja susah nak dapat, ditambah pula e-mail permohonan yang tak bersungguh, maka lahirlah ramai penanam anggur yang berjaya.
  • Isi kandungan surat 2 Isi kandungan ini anda perlu menceritakan tentang kaitan syarikat dengan permohonan anda.
  • Pastikan ia ditulis dengan jelas, ringkas dan padat serta perlu BOLD tajuk tersebut untuk menampakkan jelas.
  • Diakhir penulisan ini, saya akan tunjukkan antara contoh permohonan kerja melalui e-mail yang baik.
  • Tujuan utama kepala surat ini ialah memudahkan pengurusan mencari nama anda dan juga menghubungi anda sekiranya ada sebarang makluman berkaitan permohonan.
  • Tips Memohon Kerja Melalui E-mail:.

Jika anda ada pengalaman bekerja sebelum ini lebih baik sertakan sekali. Pastikan kerja yang disertakan berkaitan dengan pekerjaan yang dipohon.

Tips menulis cover letter

Isi Kandungan 2 Isi kandungan ini anda perlu ceritakan tentang kaitan syarikat dengan permohonan anda. Misalnya anda boleh menceritakan mengenai kenapa anda berminat bekerja di organisasi tersebut, potensi anda kenapa perlu diambil bekerja dan segala berkaitan syarikat.

Penutup Untuk perenggan terakhir, anda perlu letakkan harapan anda untuk layak dipanggil temuduga atau diterima permohonan tersebut.

sn32bqJ

Cover letter mohon kerja